Grammatisk komma eller kaos!

< Tilbage til blogoversigt
FORFATTER

Sofie Kaae

Grammatisk komma eller kaos!

BLOGINDLÆG

Hvor kommaet skal stå, er et af de emner, som vi aldrig bliver enige om i Danmark.

I mere end 20 år har krigen raset blandt danske kommaentusiaster med blodige fronter mellem tilhængerne af hhv. det grammatiske komma, pausekommaet, det nye komma og – som det senest ankomne – det danske komma (ja, det kalder de det faktisk!).

Der er masser af argumenter for og imod de enkelte kommasystemer, og Dansk Sprognævn har jævnligt skiftet mening om, hvad det mest anbefalelsesværdige system er.

Én ting er dog sikker: Taberne i kommakrigen er ikke de sprogprofessorer, kommunikationskonsulenter eller publicister, der beskyder hinanden fra skyttegravene. Taberne er derimod de helt almindelige hverdagssprogbrugere, der står forvildede tilbage på slagmarken.

Ganske sigende for hele balladen er det da også, at kommakrigens svar på Gavrilo Princip for længst selv har opgivet kampen og ligefrem er blevet kommafornægter.

I Radius er vi ikke blege for at tone rent flag i krigszonen: Grammatisk komma eller kaos! Men vi er villige til at anerkende og acceptere, når vores kunder eller samarbejdspartnere foretrækker noget andet. Så længe der er stringens, og kommaerne bliver sat korrekt (goddamnit).

Uanset hvilken kommaskole du bekender dig til, så lad os lige for én gangs skyld blive enige om, at vi i det mindste IKKE sætter disse kommaer:

  1. Kommaet efter din indledende hilsen

Nej, du skal ikke skrive ”Kære Klaus,” eller ”Hej alle,” når du indleder din email eller dit brev. Kun hvis du skriver på engelsk eller tysk (eller et andet sprog, der – for nu at skære det ud i pap – ikke er dansk), skal der et komma efter den indledende hilsen. Aldrig på dansk.

Måske tror du, at det virker professionelt og korrekt, men sandheden er, at det bare er forkert.

  1. Idiotkommaet

Enkelte snedige, men dovne dansklærere har i grundskolen prædiket for deres elever, at de skal huske at sætte komma foran at. Det er også rigtigt – nogle gange. Men grammatisk er det en uduelig huskeregel. Der er nemlig masser af at’er, der ikke kræver et komma foran.

Såkaldte infinitiv-former (at løbe, at spise, at huske) skal sjældent have et komma foran sig, uanset hvilken kommagud man tilbeder. Det afhænger fuldstændig af sætningen.

  1. Det andet idiotkomma

Hvor ville du sætte kommaet i sætningen ”Jeg ved hvem der begik fejlen”? Har du også lyst til at sætte det før ”der”? Det ligger på rygraden af mange af os, at der skal komma foran ”der” og ”som”. Men i ledsætninger, der begynder med et hv-ord (hvem, hvilke, hvad osv.), skal kommaet smides op foran dette.

Det skal altså hedde ”Jeg ved, hvem der begik fejlen”.

Du kan også – hvis du da forsager startkommaet, som nogle af kommakrigerne gør det – helt fravælge kommaet i denne sætning. Men det skal i hvert fald ikke stå foran ”der”.

Er du i tvivl?

Læs de officielle anbefalinger til kommatering (og bliv forvirret på et højere plan) her: http://www.dsn.dk/arkiv/kommaregler_haefte.pdf

Eller genopfrisk de gamle bundsolide regler for kryds og bolle, som vi andre reaktionære bekender os til her: http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/komma/kommaregler

Eller læg alle ambitioner på hylden, og drop konsekvent at sætte komma i dine tekster. Strategien virker bedst, hvis du samtidig udråber dig selv til formand for ”Bevægelsen for Minimalistisk Kommatering” og kaster al din energi i at skrive passionerede læserbreve til Kforum og Weekendavisens bogtillæg om de sproglige strukturers ulideligt fascistoide træk.

   FORFATTER

Sofie Kaae

Kommentér

1 Kommetar
  • Rikke Straarup

    15. januar 2016 at 12:47 pm Svar

    Kære Sofie. Jeg er SÅ enig! Grammatisk komma er stadig vejen frem, hvis man vil tages seriøst som skribent – privat og professionelt. Det er i øvrigt en meget velskrevet artikel, du har frembragt. Og indholdet fryder min indre sprog- og grammatiknørd – jeg får helt lyst til at gå i kommakrig 🙂 Mange hilsner Rikke Straarup