Partierne optimerer positioner før sæsonstart

< Tilbage til blogoversigt
mm
FORFATTER

Asbjørn Haugstrup

Partierne optimerer positioner før sæsonstart

BLOGINDLÆG

Kapsejlere ved alt om, hvor vigtigt det er at komme rigtigt over startlinjen. I pre-starten cirkler bådene rundt og søger efter den helt rigtige placering i feltet. Den, der passerer startlinjen bedst, sætter scenen og kan måske stjæle de værste konkurrenters vind, så de tvinges til at gå over stag.

Sådan er situationen også i dansk politik lige nu. Partierne optimerer positionerne før sæsonstart. Der arbejdes med et kendt, men vanskeligt dobbeltgreb: På den ene side skal partierne være tydelige om deres mærkesager, så vælgerne kan belønne dem for sejre f.eks. i de kommende finanslovsforhandlinger. På den anden side skal der forventningsafstemmes med baglandet, så selv små indrømmelser tager sig godt ud.

Finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) startede denne uge med forventningsafstemningen. Forgængerne har “photoshoppet” dansk økonomi, lød finansministerens dom: Der er væsentligt mindre at gøre godt med end ventet – helt præcist 3 mia. kr. færre i 2016. Også Mette Frederiksen (S) gav interview i weekenden til både Politiken og Berlingske. I Berlingske under overskriften “Mette Frederiksen omfavner dansk erhvervsliv”, hvor den nyslåede socialdemokratiske formand præsenterede sig selv som både økonomisk ansvarlig og erhvervsvenlig:

“Jeg ser intet behov for at trække partiet til venstre,” fastslog Frederiksen. I Politiken fik interviewet en noget anden drejning: “Frederiksen: S ligger til venstre for midten” lød overskriften. Det udsagn satte journalisterne op imod et berømt citat af Bjarne Corydon (S):

“Midten er ikke et trist og goldt og taktisk sted. Midten er der, hvor man løser rigtige problemer”. Og så kunne journalisterne beskrive en politisk bevægelse i Socialdemokratiet. På den måde fik begge avisers læsere nok Frederiksen præsenteret, som de helst vil have hende, mens de, der læser flere morgenaviser, fik en skizofren start på søndagen. Skal man være fair, siger Frederiksen grundlæggende det samme i begge aviser. Det er den journalistiske vinkling, der er forskellig.

Godbidder til hele perioden

Også de mindre partier søger gode positioner. De konservative pudser den grønne profil og fortsætter kampagnen mod grundskylden. De Radikale udtaler sig regeringskritisk med præcision, så der ikke er tvivl om, at de er til reelle forhandlinger. LA spiller alle skattekortene – personskatter, registreringsafgift og grundskyld får drag over nakken – uden at skabe forventninger om hurtige resultater. Det er en udbredt analyse i blå blok, at SR-regeringen lagde for meget politik alt for hurtigt frem – og derfor også løb tør. Den situation vil man ikke bringe sig i. Der skal være godbidder til hele perioden.

Forhandlingerne om det kommunale aktstykke før sommerferien, hvor Socialdemokraterne og De Radikale måtte hjælpe regeringen med stemmer, viser, at der ikke er klare forhåndsaftalen om den økonomiske politik i blå blok. Forhandlingerne i efteråret er reelle. Topministrene er på seminar i denne uge og lægger sidste hånd på regeringslinjen. Har man interesser at varetage, kan opmærksomheden rettes mod de øvrige partier – både de blå og røde. Der er mange flertalskonstellationer i spil.

Indlægget er oprindelig bragt i Børsen d. 26. august 2015: http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/119580/artikel.html

   FORFATTER
mm

Asbjørn Haugstrup

Kommentér