Danskerne dumper Helle Thorning og Lars Løkke som ledere

Danskerne dumper Helle Thorning og Lars Løkke som ledere

NYHED

“Vi kan se en udtalt mangel på tillid til lederevnerne hos de to politikere, der står til at kæmpe om den øverste politiske post i Danmark.”

De to statsministerkandidater, der inden for det næste år skal kæmpe om vælgernes gunst, skraber bunden på politiske lederevner. Selv blandt egne vælgere dumper Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen som ledere, viser en ny måling af partiledernes kompetencer.

Ville du betro landets toppolitikere at lede din virksomhed? Næppe, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra Radius. Her dumper danskerne nemlig både statsminister Helle Thorning-Schmidt og oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen på lederegenskaber.

 

I undersøgelsen, der er foretaget gennem Epinions Danmarkspanel, har knap 1.000 repræsentativt udvalgte danskere bedømt de otte partiledere i Folketinget på parametre som indsigt og viden, kommunikationsevner, evne til at opnå indflydelse og lederskab.

Svage ledere for begge fløje

Politisk lederskab defineres som “evnen til at lede sit parti, folketingsgruppe og bagland”. Og her bliver de to blokkes frontfigurer placeret helt i bunden. Lars Løkke Rasmussen får den laveste score på lederegenskaber, og dernæst følger Helle Thorning-Schmidt, kun undergået af de Konservatives Søren Pape, som er den absolut grønneste af de otte partiledere.

 

“Vi kan se en udtalt mangel på tillid til lederevnerne hos de to politikere, der står til at kæmpe om den øverste politiske post i Danmark. Politisk lederskab handler om evnen og modet til at gå forrest med nye initiativer, stå fast på beslutninger og levere på de løfter, man har givet. Det har hverken Helle Thorning eller Lars Løkke formået – og både Venstre og Socialdemokraterne har spillet fallit i forhold til at sætte retningen for deres respektive fløje,” siger Nicolaj Taudorf Andersen, bestyrelsesformand i Radius.

Metaltræthed i den politiske top

Selv blandt egne vælgere scorer de to statsministerkandidater lavt på politisk lederskab. Blå bloks vælgere har nemlig markant mere fidus til Kristian Thulesen Dahl, der topper barometeret på politisk lederegenskaber, mens røde vælgere har mest tiltro til Johanne Schmidt-Nielsens lederegenskaber.

 

Nicolaj Taudorf Andersen peger på, at der er gået metaltræthed i den politiske top. Mens regeringen har tabt pusten i et tumultarisk forløb med konstante ministerrokader, har Venstre hvilet på laurbærrene og ladet skandalehistorierne om tøjkøb og flybilletter dominere billedet.

 

“Det er usædvanligt, at begge statsministerkandidater vurderes så lavt på lederegenskaber, og det tyder på, at vi går et interessant folketingsvalg i møde. Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke har brug for at hive en politisk kanin op ad hatten og vise handlekraft, hvis de vil gøre sig håb om at gøre god figur ved det kommende valg,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

 

Overordnet set er danskernes tiltro til politikerne faldet. Således er danskernes vurdering af politikernes kompetencer og troværdighed væsentligt lavere end i 2011, da Radius lavede en lignende måling, og politikernes troværdighed er raslet ned over de seneste tre år.

Download

“Det er usædvanligt, at begge kandidater vurderes så lavt på lederegenskaber, og det tyder på, at vi går et interessant valg i møde.”