Kære politikere:
Den lave troværdighed har I selv ansvaret for

Nicolaj Taudorf Andersen,
CEO og stifter
Artikler
27. august 2018
I Radius har vi årligt de sidste ti år målt danske politikeres troværdighed. Generelt er det gået én vej, og det er ned. Hvordan er det gået så galt?

Jeg kan nævne talrige eksempler, hvor politikerne siger et, men efterfølgende gør noget andet. Hvor de taler et svært forståeligt ’politikersprog’ eller nægter at erkende, når de har begået en fejl.

Hvis vi bare tænker tilbage på de seneste år, har vi set eksempler på politikere, der har opsat ultimatummer, men ikke har haft modet til at gennemføre dem. Det bliver set som løftebrud af vælgerne. Vi har også set politikere, der er blevet forbundet med udfordrende sager, der har sået tvivl om deres dømmekraft. Flere af disse er ikke i politik i dag – eller er på vej ud.

Uanset hvad konsekvensen har været for de pågældende, har det betydning for danskernes samlede vurdering af danske politikere som faggruppe. De har, siden den allerførste troværdighedsundersøgelse i 2009, vurderet, at politikernes troværdighed ligger i bund. På en karakterskala fra 1-5 får politikerne i 2018 karakteren 2,10. I 2009 fik de karakteren 2,56.

Troværdighed er ikke en flygtig opfattelse. Det er noget, der stikker dybt. Og det placerer sig som begreb tæt op ad det at have ’legitimitet’ eller ’license-to-operate’ – og det er uanset, om der er tale om virksomheder, faggrupper eller politikere. Troværdighed er ikke noget, der bare kommer af sig selv. Det er noget, du skal gøre sig fortjent til. Og det opnår du bl.a. ved at gøre det, du siger – og sige det, du gør. Transparens er et nøgleord, og det er helt afgørende, at du leverer på dine løfter.

Som politiker skal du være i stand til helt tydeligt at forklare, hvad du laver – og hvorfor det giver mening for dem, du laver det for. Tal i øjenhøjde og sørg for, at dem, du gerne vil tale til, forstår det, du siger. Og glem det ikke, når den taktiske, politiske hverdag presser sig på.

Og så har du mulighed for at udøve en form for selvjustits for at beskytte dit fags omdømme og troværdighed. Sagt helt kort: Opfør dig ordentligt. Og lykkes du ikke med det, så sig undskyld og tag konsekvensen af det.

Politikernes lave troværdighed er ikke kun problematisk for politikerne, men også for de millioner af vælgere, som har mistet tilliden til dem. Det er helt afgørende for vores demokrati, at vi har tillid til de mennesker, der forvalter det. Hvor skal det ellers ende? Ser vi på USA, er perspektivet skræmmende.

Så hermed et kærligt opråb til de danske politikere: Den lave troværdighed har I selv ansvaret for. Og I har både ansvaret og muligheden for at ændre det til gavn for jeres mange vælgere, og det demokrati vores samfund bygger på.

Indlægget er oprindeligt bragt i Berlingske den 25.08.2018

Nicolaj Taudorf Andersen,
CEO og stifter
Artikler
27. august 2018