Men rådet skal jo ikke disrupte!

Asbjørn Haugstrup,
Adm. direktør og partner
Artikler
5. maj 2017
Knap var medlemmerne af regeringens Disruptionsråd offentliggjort, før hånlatteren gjaldede, og de professionelle interessenter, der ikke er inviteret med til højbords, højlydt gav udtryk for deres misbilligelse og forundring over sammensætningen.

For hvad er det nu for noget? Hvordan kan en nålestribet række af professionelle meningsbærere og stakeholdere – og så Hella Joof (ja, hun er åbenbart nærmest det værste) – disrupte Danmark? Der skal da nogle andre kreative kuglelyn og højtuddannede typer til – og frem for alt nogle, der minder mere om kritikerne selv, synes den gennemgående kritik at være.

Men måske er kritikken misforstået. For det er jo ikke Disruptionrådet, der skal disrupte Danmark. Det er ikke herfra, vi skal forvente bud på nye virksomhedsmodeller eller svar på, hvordan robotterne, IA, VR eller IoT kan vende kendte forretningsmodeller på hovedet.

Disruptionrådet skal snarere løse den langt mere jordnære og analytiske opgave at finde svar på, hvordan de lidt stive arbejdsmarkedsmodeller, vi har i Danmark i dag, kan tilpasses, så der også bliver plads til fremtidens Uber og myriader af freelancere og robotter og andet godt, uden at det går ud over den økonomiske omfordeling og sikkerhedsnettet og de gode ting i den danske model.

Og så skal arbejdsmarkedets parter tages i ed på de løsninger, der fremkommer og hjælpe med at forklare dem, særligt fagbevægelsen. Og hvad Hella Joof skal i rådet, ja det ved vi ikke – men hun kan givetvis bidrage med meget godt, når det kommer til kommunikationen. Og vores tvivl om hendes rolle bør da komme hende til gode.

Set i det lys er sammensætningen af Disruptionrådet ikke så tosset. Hvis den er gal med noget, er det måske snarere navnet.

Asbjørn Haugstrup,
Adm. direktør og partner
Artikler
5. maj 2017