Praktikant:
Sæt ord på dine kompetencer og land dit første job

Johan Engel Bolving,
Rådgiver
Artikler
8. marts 2018

Du sidder til et påskearrangement med familien og prøver at forklare dine bedsteforældre, at du ikke uddanner dig til et specifikt job, men i stedet kan lave mange forskellige ting efter din uddannelse. Mormor skruer bissen på og spørger, hvad du så rent faktisk kan eller har lært, og så er det, som om det hele fortaber sig i teorisnak, og du tager dig selv i at name-droppe videnskabsteoretikere, du aldrig havde drømt om at nævne af egen fri vilje, fordi du netop har afsluttet videnskabsteori med et befriende 7-tal, og derfor ikke kan huske meget andet end den hermeneutiske spiral.

Ovenstående situation er baseret på virkelige hændelser. Og hvis du også er studerende på en humanistisk uddannelse og har det lidt på samme måde, så er det måske ikke så underligt, at dobbelt så mange studerende fra de humanistiske uddannelser bliver arbejdsløse efter endt uddannelse, sammenlignet med landsgennemsnittet. For hvordan kan man forvente at få et job, hvis man ikke kan sætte ord på, hvad man kan?

Det var mig for tre år siden, og hvis jeg ikke havde smidt en praktikansøgning i postkassen hos et PR-bureau, så havde jeg nok den dag i dag stadig haft problemer med at forklare, hvad jeg er dygtig til.

”Nu opdager de, at jeg ikke kan noget”

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg var ved at skide i bukserne, da jeg skulle skrive praktikansøgning til mit første praktikophold på et PR-bureau, fordi jeg selv efter et år på kommunikationsuddannelsen stadig var lidt i tvivl om, hvad begrebet PR faktisk dækker over.

Derfor sad jeg en aften i november og indtastede ”Hvad er PR” i Google og fik mere end 16 millioner hits. Og da jeg så læste om, hvad begrebet dækker over, så kunne jeg jo godt nikke genkendende til principperne, som vi da vist nok havde berørt ved et to ugers kursus i foråret 2015, hvor ingen helt var klar over, hvor de skulle anbringe den nyerhvervede viden, og den derfor hurtigt druknede i frisktappet øl til en fredagsbar.

Heldigvis fik jeg praktikpladsen, og selvom jeg den første måned gik rundt og tænkte: ”Nu opdager de nok snart, at jeg ikke kan noget”, så gik der ikke lang tid, før jeg faktisk fandt ud af, at jeg kan noget. Og at jeg er dygtig til nogle ting, som jeg måske før tog for givet.

Jeg har lært at sige fra

I dag sidder jeg som studentermedhjælper på kommunikationsbureauet Radius, hvor jeg blev ansat efter et halvt års praktik i efteråret 2017. Her sidder jeg med rigtige opgaver for rigtige kunder, som jeg løser sammen med rigtige og dygtige kolleger. Jeg har lært, hvad jeg er god til, og jeg ved, hvad der halter. Jeg ved også, hvad jeg godt kan lide at arbejde med, og hvilke områder, jeg helst vil holde mig fra. Jeg ved, hvad det vil sige at være en god kollega, og hvordan det føles at have en god leder. Uanset hvor mit arbejdsliv bringer mig, så kan jeg tage det hele med mig og bruge det som referenceramme i forhold til, hvad der passer til mig.

Derudover kan jeg nu sætte ord på mine kompetencer, og jeg vil med en helt anden sikkerhed end for tre år siden kunne fortælle, hvorfor jeg er værdifuld for en virksomhed.

Jeg kan jeg kun anbefale, at man tager sig tiden til et praktikophold, for man får nok aldrig igen muligheden for et halvt års test-and-trial.

Og hvis du nu sidder og tænker, at praktik er spild af tid, og at du hellere vil bruge tid på at læse og styrke dit karakterbevis, så kan jeg anbefale at tage et kig på en analyse fra 2016 foretaget af Konsulenthuset Balligager. Den viser nemlig, at erhvervserfaring er den klart vigtigste faktor, når studerende skal lande deres første job – og altså langt vigtigere end gode karakterer.

Rigtig god praktik!

Johan

Ps. Har jeg overbevist dig? Så klik her og få din ansøgning afsted.

Læs også blogindlægget fra vores tidligere praktikant Emma, der tager dig med på praktikanttur på en af de dage, der bedst illustrerer en klassisk dag som kommunikationspraktikant hos Radius.

Johan Engel Bolving,
Rådgiver
Artikler
8. marts 2018