Troværdighedsanalyse 2016: Mange faggrupper oplever stigende troværdighed

Troværdighedsanalyse 2016: Mange faggrupper oplever stigende troværdighed

NYHED

Sygeplejerskerne er igen nummer ét

Danskernes tiltro til en række faggrupper er vokset siden sidste år, især inden for de offentlige omsorgsfag og servicefagene. Blandt andre læger, sygeplejersker, bankrådgivere og håndværkere oplever en signifikant stigende troværdighed, og selv tilliden til politikerne er gået frem. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation.

Der er grund til begejstring hos blandt andre læger, sygeplejersker, bankrådgivere, ejendomsmæglere og håndværkere – og selv hos politikere. Alle faggrupperne kan nemlig glæde sig over en stigende troværdighed. Det viser den årlige troværdighedsmåling fra Radius, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne via Epinions Danmarkspanel har vurderet troværdigheden for 20 faggrupper.

 

Overordnet oplever mange faggrupper, at deres troværdighed stiger til et højere niveau i år. Især inden for de offentlige omsorgsfag og servicefagene er der en klar tendens i den undersøgelse, som Radius har gennemført hvert år siden 2008.

 

”Når servicefagene og eksempelvis bankrådgivere og håndværkere går frem i år, kan det skyldes, at der er kommet mere gang i økonomien, og at flere danskere oplever en positiv dialog med de her faggrupper i forbindelse med blandt andet huskøb eller forbedringer i hjemmet. Det generelle opsving kan smitte af på oplevelsen af deres troværdighed,” forklarer Nicolaj Taudorf Andersen, stifter af Radius.

 

Sygeplejerskerne tilbage på førstepladsen

I årets måling er den mest troværdige faggruppe sygeplejerskerne. De nød i forvejen stor tillid blandt danskerne. Og nu er deres troværdighed tilbage på samme høje niveau som i 2014 efter et lille fald i 2015. Dermed har danskerne mere tiltro til sygeplejerskerne end til eksempelvis dommere, læger og politibetjente.

 

Danskerne giver sygeplejerskerne troværdighedskarakteren 4,0 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og hvor 1 er meget lav troværdighed. Det er en signifikant stigning siden sidste år.

 

”Generelt har danskerne størst tiltro til de faggrupper, der varetager velfærdsstatens borgernære opgaver, og omsorgsfagene nyder typisk stor tillid i befolkningen. Det kan forklare sygeplejerskernes topplacering,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

 

Voksende tillid til sidste års bundskraber

Selv politikerne har vendt nedtur til optur. Sidste år satte danskernes tillid til politikerne ellers en ny bundrekord efter et uafbrudt og fire år langt fald. Politikernes troværdighed stiger dermed igen for første gang siden 2011. Dog ligger de folkevalgte stadig nederst i feltet og nyder mindre tillid end eksempelvis bilforhandlere, ejendomsmæglere og journalister. Og trods stigningen scorer de alligevel den næstlaveste karakter nogensinde i undersøgelsen.

 

Danskerne vurderer politikernes troværdighed til 2,1 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og 1 er meget lav troværdighed. Det er en signifikant stigning siden sidste år, hvor scoren lød på 1,9.

 

”Men politikerne skraber stadig bunden, når det gælder troværdighed. Så det er for tidligt at sige, at politikerleden er ved at løsne sit greb i danskerne. Men den her udvikling viser, at det godt kan lade sig gøre at hæve tilliden. Blandt andet ved at fokusere på substans i stedet for personfnidder og ved at komme med klare politiske udmeldinger og stå fast på sine mærkesager. Sådan som vi for eksempel så det i forbindelse med debatten om regeringens 2025-plan, der foregik lige op til, at vi indsamlede data til årets undersøgelse,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

 

For yderligere information og kommentarer, kontakt venligst:

Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius / T: 33 32 16 16 / M: 30 63 73 13 / na@radiuskommunikation.dk

 

Fakta: Troværdighedsanalysen 2016

Radius har undersøgt den danske befolknings holdning til forskellige faggruppers troværdighed. Det er ottende år i træk, at Radius undersøger faggruppernes troværdighed.

 

Analysen er gennemført i perioden 5. oktober til 17. oktober 2016. 2.003 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel.

 

Spørgeskemaet er sendt ud repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. De sidste skævheder er efterfølgende vægtet på plads.

 

Alle undersøgelsens hovedresultater findes i dokumentet Faktaark – Troværdighedsanalysen 2016.

Hvad kan vi lære af årets analyse? Læs også: Tre gode råd til opbygning af højere troværdighed