Troværdighedsanalysen 2020:
Politikernes troværdighed er vokset

Troværdigheds-
analyse 2020:
Politikernes troværdighed er vokset

Nyhed
6. oktober 2020
Efter 9 års stampe er politikernes troværdighed vokset markant i 2020. Det viser den årlige troværdighedsanalyse, som vi i Radius netop har gennemført for 12. år i træk. Foruden politikere figurerer 25 andre faggrupper i analysen. Jordemødre, læger og sygeplejersker ligger fortsat i top.

For 12. år i træk har et repræsentativt udsnit af danskerne vurderet 26 udvalgte faggruppers troværdighed på en skala fra 1-5, hvor 1 er meget lav troværdighed og 5 er meget høj troværdighed.

I toppen ligger igen i år jordemødre, sygeplejersker og læger. I bunden finder vi politikerne.

Men det er ikke hele historien. For bundplaceringen til trods er der sket en bemærkelsesværdig positiv udvikling i politikernes troværdighed siden sidste års måling. Faktisk er den steget med 10 procent i forhold til analysen fra 2019. Det er første gang siden 2011, at politikernes troværdighed er så høj.

Og det er gode nyheder forud for det nye folketingsår, som starter tirsdag, vurderer Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius CPH.

”Vores analyse bekræfter, hvad en række andre undersøgelser også har vist det seneste halve år: Politikernes troværdighed er vokset under Corona-krisen, fordi danskerne grundlæggende mener, at man fra politisk side har håndteret Corona-krisen godt. Jeg tror, det hænger sammen med situationens alvor, som for en stund satte den vante politiske samtale, ja selv partipolitiske skel, på pause. Der blev kommunikeret og handlet klart, tydeligt og med menneskelig appel, og vi ved, at direkte kommunikation og kontakt til vælgerne har positiv indvirkning på troværdigheden. Udviklingen må siges at være et godt udgangspunkt for et nyt folketingsår.”

Politikernes troværdighed var endnu højere i foråret

Selvom politikernes troværdighed er steget markant siden sidste år, var politikernes troværdighed faktisk endnu højere i foråret under første bølge af COVID-19.

Det viser en ikke tidligere offentliggjort rundspørge, som Radius CPH foretog i perioden 7.-18 maj 2020. Her var danskernes oplevelse af politikernes troværdighed 21 procent højere, end i målingen fra 2019.

Siden foråret er politikernes troværdighed altså dalet, selvom niveauet stadig er markant højere end sidste år.

”I foråret var vi jo vidne til reel undtagelsestilstand. Selvom vi står i anden bølge nu, så er situationen en anden, og tilstandene er mere normaliseret – også politisk. Kigger vi frem, vil især to faktorer være væsentlige for at fastholde momentum: Den ene er politikernes evne til at erkende fejl. Vi ved, at det har positiv indvirkning på troværdigheden. Og den anden handler om at følge sine løfter til dørs: I sidste ende handler troværdighed ikke om at imponere med vilde resultater, men om at vise, at man kan leve op til det, man lover,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Sundhedspersonale topper listen

I toppen af årets rangliste ligger for fjerde år i træk jordemødre tæt fulgt af sygeplejersker og læger.

På en ny fjerdeplads finder vi politibetjente, som er hoppet en plads frem.

Bankrådgivere og revisorer oplever begge et fald i troværdigheden sammenlignet med 2019.

Se den fulde liste over danskernes vurdering af faggruppernes troværdighed i 2020 her.

Om Troværdighedsanalysen

Troværdighedsanalysen er gennemført i perioden 7.-20. september 2020.

1000 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel. Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Undersøgelsen inkluderer i år 26 faggrupper.

Den 7.-18. maj 2020 foretog Radius en særskilt undersøgelse af danskernes oplevelse af troværdighed under COVID-19.

Her deltog 1011 danskere i alderen 18-75 år i undersøgelsen, som er gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel. Spørgeskemaet er også her udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Resultaterne er ikke tidligere offentliggjort.

Nyhed
6. oktober 2020