Troværdighedsanalyse: Danskernes tillid til lægerne er under pres

Troværdighedsanalyse: Danskernes tillid til lægerne er under pres

NYHED

“Der er en tydelig tendens til, at danskernes tillid til lægerne falder.”

Historierne om fejlbehandlinger, chikane af akuttelefonen og misbrug af forskningsmidler tærer på danskernes tillid til lægestanden. Den årlige troværdighedsmåling fra Radius viser, at lægernes troværdighed er faldet de seneste tre år. De mindst troværdige faggrupper er dog stadig journalister, bilforhandlere – og politikere.

Den hvide kittel og stetoskopet i brystlommen har traditionelt været forbundet med en høj troværdighed, men nu viser en ny analyse, at danskernes tillid til lægerne er dalende. For sjette år i træk har Radius undersøgt danskernes tillid til en række faggrupper, og set over de seneste tre år er lægernes troværdighed faldet betydeligt.

 

Lægerne ligger fortsat i den pæne ende af troværdighedsbarometeret og bliver kun overgået af sygeplejersker og dommere, men alligevel er der tale om et markant fald i troværdigheden, lyder det fra bestyrelsesformand i Radius Nicolaj Taudorf Andersen:

 

“Ser man på udviklingen over de seneste tre år, er der en tydelig tendens til, at danskernes tillid til lægerne falder. Vi har de seneste år været vidne til en række uheldige sager i lægeverdenen, der har givet lægernes image ridser i lakken.”

Chikanehistorier tærer på troværdigheden

Nicolaj Taudorf Andersen peger på, at danskernes opfattelse af lægernes troværdighed i høj grad afhænger af deres personlige oplevelser med praktiserende læger eller sygehuslæger, men at mediernes omtale af lægestanden som helhed også har en klar indflydelse.

 

“Jo oftere vi bliver konfronteret med historier om lægesjusk og fejlbehandlinger, des lavere tillid vil vi have til lægerne. Dertil kommer balladen om chikane af akuttelefonen sidste vinter og de seneste måneders fokus på misbrug af forskningsmidler, som har fået meget opmærksomhed i pressen. Der skal kun en håndfuld rigtigt dårlige enkeltsager til, før det påvirker vores overordnede indtryk af lægerne,” siger han.

Journalister har genvundet troværdighed

Allernederst på troværdighedsbarometeret ligger igen i år journalister, bilforhandlere og politikere. Politikerne får i år den laveste troværdighedsscore nogensinde og sætter dermed ny bundrekord for de seks år, Radius har gennemført undersøgelsen. Journalisterne har derimod taget et lille hop opad i forhold til sidste måling.

 

“I kølvandet på Se&Hør-skandalen i foråret lavede vi en ekstraordinær måling af journalisternes troværdighed, der viste et betydeligt dyk. Men nu er journalisternes troværdighed oppe på stort set samme niveau som før afdækningen af overvågningsskandalen. Det viser, at troværdighed på samme tid er en plastisk og stabil størrelse. Massiv negativ mediedækning af en given branche kan lynhurtigt farve vores opfattelse af faggruppen på kort sigt, men giver ikke nødvendigvis varige mén på langt sigt. Særligt ikke, hvis branchen som helhed er hurtig til at inddæmme krisen ved at tage afstand fra de dårlige sager, som journaliststanden var,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Fakta om troværdighedsanalysen

For sjette år i træk har Radius undersøgt den danske befolknings holdning til en række faggruppers troværdighed. Undersøgelsen er gennemført i september 2014 som en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel. 993 danskere i alderen 18-65 år har deltaget. Resultaterne er repræsentative for befolkningen i forhold til uddannelse, alder, køn og region.

Download

“Der skal kun en håndfuld rigtigt dårlige enkeltsager til, før det påvirker vores overordnede indtryk af lægerne.”