Troværdighedsanalysen 2019:
Politikerne er (stadig) Danmarks mindst tillidsvækkende faggruppe – men valgkampen viste, hvad der virker

Troværdighedsanalysen 2019: Politikerne er (stadig) Danmarks mindst tillidsvækkende faggruppe – men valgkampen viste, hvad der virker

Nyhed
27. august 2019
For 11. år i træk har vi gennemført vores årlige analyse af 26 forskellige faggruppers troværdighed, og tallene taler sit tydelige sprog. Jordemødrene er for tredje år i træk den mest troværdige faggruppe, mens politikerne igen i år fastholder deres placering i bunden. Ikke desto mindre gav valgkampen et praj om, hvad der skal til, hvis politikerne skal stige på ranglisten.

Et repræsentativt udsnit af danskerne har nu for 11. år i træk vurderet troværdigheden blandt 26 faggrupper. Faggrupperne vurderes på en skala fra 1-5, hvor 1 er meget lav troværdighed, og 5 er meget høj troværdighed. I toppen ligger jordemødrene og i bunden finder vi (igen) politikerne.

Men selvom politikerne igen i år kan finde sig selv allernederst på Troværdighedsanalysens rangliste (sammen med journalister og bilforhandlere), viser en særskilt måling foretaget under årets valgkamp, at det godt kan lade sig gøre at flytte på danskernes oplevelse af politikerne.

For mens politikernes nuværende troværdighed på 2,12 ud af 5 ligger lige så lavt som sidste års måling, så steg politikernes troværdighed faktisk under valgkampen. Her målte den 2,3, hvilket er en statistisk signifikant stigning.

”Der ligger en vigtig læring i, at politikernes troværdighed stiger under en valgkamp. For det siger noget om, at de tiltag, som politikerne prioriterer i valgkampen, rent faktisk har betydning for danskernes tillid. Det øger blandt andet troværdigheden, når politikerne er i mere direkte kontakt med vælgerne, og når de rent faktisk taler politik frem for at tale taktik og foretage klare undvigemanøvrer i interviews,” siger Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius.

Realistiske målsætninger er tillidsvækkende

Selvom troværdigheden steg under valgkampen, så er den faldet tilbage til sidste års lave niveau igen i den nyeste troværdighedsundersøgelse. Derfor bør politikerne tage ved lære af de ting, som virkede under valgkampen, mener Nicolaj Taudorf Andersen:

”Politikerne bør fastholde den nære kontakt med danskerne, tale et klart politisk sprog og så i øvrigt holde, hvad de lover – og erkende, hvis de begår fejl. De skal droppe de ultimative krav, da danskerne godt ved, at de alligevel ikke holder, og derfor bliver de et problem for troværdigheden på lang sigt. I sidste ende handler troværdighed ikke om at imponere med vilde resultater, men om at vise, at man kan leve op til det, man lover.”

Velfærdssamfundets varme hænder topper listen

Ser vi på faggrupperne i den anden ende af ranglisten, er den største tillid fortsat at finde i velfærdssektoren. Jordemødrene er, med en gennemsnitsvurdering på 4,17, for tredje år i træk den faggruppe, som danskerne har størst tillid til. Dernæst kommer sygeplejerskerne og lægerne som henholdsvis nummer to og tre på listen.

Bibliotekarerne er hoppet et trin frem på listen og er nu den fjerde mest troværdige faggruppe, mens også soldater, landmænd og buschauffører har oplevet en positiv stigning i troværdighed. Psykologer og socialrådgivere har derimod oplevet et fald i troværdighed sammenlignet med sidste år.

Se den fulde oversigt over de 26 faggruppers troværdighed her.

Om Troværdighedsanalysen

Analysen er gennemført i perioden 5. til 27. juli 2019. 1973 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions Danmarkspanel.

Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataen er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Undersøgelsen inkluderer i år 26 faggrupper.

For yderligere information

Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand
Mobil: +45 3063 7313
Mail: na@radiuscph.dk

Nyhed
27. august 2019