10 podcasts der hjælper dig
gennem lockdown og
gør dig klogere undervejs

10 podcasts der
hjælper dig gennem
lockdown og gør
dig klogere undervejs

Radius
Artikler
16. februar 2021
Over en fjerdedel af danskerne lytter til podcasts hver uge, viser  ’Medieudviklingen 2020’ fra DR Medieforskning, der udkom for nylig.

I Radius er vi også flittige lyttere – særligt her i Corona-tiden, hvor mediet har vist sig en være et glimrende middel til at drukne lyden af bo- og ægtefæller, der taler højlydt på Teams, larmende børn og nedtrykkende meldinger om for høje Corona-tal.

Her er vores anbefalinger – i vilkårlig rækkefølge – til ti podcasts, der måske kan gøre lockdown-dagene lidt lettere at komme igennem og samtidigt inspirere og give vitaminer til hjernen:

After Hours

Et par Harvard-professorer analyserer aktuelle emner inden for finans, teknologi, politik og kultur. De er ikke bare kloge, men også virkelig sjove, og kemien mellem dem er helt fantastisk. Det føles lidt som at sidde og smuglytte til en interessant samtale mellem gode venner.

De udgiver nye episoder hver uge og er også gavmilde nok til at lave hurtige bonusepisoder, hvor de prøver at finde mening i skelsættende begivenheder, som da private investorer købte op i GameStop-aktien, eller da kongressen blev stormet.

Når der kommer en ny episode, får man lidt samme følelse som i 90’erne, når klokken blev 20 om torsdagen, og et nyt afsnit af 90210 rullede ind på tv-skærmen – SÅ godt er det.

Hacks on Tap

Hvis du har brug for et ordentligt skud amerikansk politik, så tag med, når de politiske kampagne- og kommunikationsfolk, David Axelrod (tidligere rådgiver for Obama) og Mike Murphy (mangeårig konsulent for republikanerne) dykker ned i politiske begivenheder, kampagnestrategier, meningsmålinger og alt det midt imellem.

I nogle episoder inviterer de andre politiske eksperter som Rahm Emmanuel og Jennifer Palmieri indenfor.

Udover skarpe analyser byder hver podcast på sproglige lækkerbiskner som ”his tiny fingers are going to slip from the throat of the GOP over the next year and half” (gæt selv, hvem de taler om).

Here’s the Thing

Der er få ting i livet, som er bedre end at sidde på sofaen med en kop kaffe eller et glas rødvin og lytte til Alec Baldwin i samtale med politikere, skuespillere, forfattere og andre personligheder om livets store og små begivenheder og forhold.

Forbrydelse og Moral

En podcast til dig, der interesserer dig for jura og gerne vil med helt om bag kulisserne i det danske retssystem og høre, hvad der driver og drager forsvarsadvokater, anklagere, professorer og dommere, samt hvordan de har gjort karriere.

Ønsker forsvarsadvokater at vide, om deres klienter er skyldige? Er det psykisk hårdt at føre voldsomme sager? Hvordan kæmper man i sager, man regner med at tabe? Det er bare et lille udpluk af de interessante spørgsmål, Jacob Barckmann får sine gæster til at reflektere over.

Adfærd

Morten Münster, der gav os gode, gamle Jytte fra Marketing, laver også glimrende podcasts om adfærd.

Sammen med eksperter og forskere dykker han ned i, hvad der virker og ikke virker, når man vil have folk til at gøre ting anderledes.

Han kommer vidt omkring, og du kan finde alt fra episoder med erhvervsledere, der fortæller, hvordan de har ændret adfærden i deres organisationer til episoder om, hvordan du laver bedre Power Point-præsentationer.

Meget Mere Matador…

Hvis du som nogle af os mener, at Matador stadig er den bedste tv-serie nogensinde, så er Meget Mere Matador… lige noget for dig.

Værten Cecilie Nielsen diskuterer i hver episode vigtige spørgsmål som, hvorfor Iben Skjold-Hansen er så skøn, hvordan Ingeborg kunne falde for Holger, og hvilken slags kjole, den grå atlaskes egentlig var.

FiveThirtyEight Politics

Vi elsker FiveThirtyEight, fordi vi elsker nørderi. Hos FiveThirtyEight bruger de statistiske modeller til at forudsige alt fra baseball til præsidentvalg (det er vist kun i USA, begge dele bliver taget lige alvorligt).

Manden bag, Nate Silver, blev berømt, da han ved præsidentvalget i 2008 forudsagde valgresultatet i 49 ud af 50 stater. I denne politiske podcast analyseres ugens nyheder gennem meningsmålinger, analyse og masser af statistikjokes, men de laver også podcasts om videnskab og sport og videnskaben i sport.

Seneste skud på stammen er en serie om al den seneste forskning relateret til Coronavirus både i forhold til tests, vacciner, adfærd og politiske konsekvenser.

Mindcast

Siden september 2016 har ledelseskonsulent Niels Vium lavet 225 podcasts om ledelse, personlig effektivitet og mental performance.

I nogle episoder interviewer han ledere, iværksættere, politikere og coaches om, hvordan man blandt andet bliver en god leder, motiverer sine medarbejdere, forhandler effektivt og dybest set bliver den bedste udgave af sig selv.

I andre episoder tager han lederdilemmaer op eller giver råd om alt fra at arbejde effektivt hjemmefra til søvnoptimering.

Altinget Ajour

Selvom vi elsker amerikansk politik, skal vi jo også følge med i de politiske begivenheder herhjemme. Og her tyer vi til Alting Ajour, der udkommer hver eftermiddag i hverdagene.

Vi er fans af deres korte format, hvor Henrik Axel Lynge Buchter dissekerer en enkelt (og som oftest dansk) politisk begivenhed sammen med Altingets forskellige redaktører.

Science Weekly

Selvom denne liste tilbyder en række muligheder for at tænke på noget andet end Corona og lockdown, så kan vi alligevel ikke lade være med at anbefale The Guardian’s Science Weekly, hvor værterne tager videnskabelige emner op med eksperter og forklarer dem, så alle kan være med.

I øjeblikket handler langt de fleste afsnit om Corona – og det er ganske befriende at blive ført gennem vacciner, teststrategier og mutationer med sikker hånd af nogen, der rent faktisk ved, hvad de taler om.

Radius
Artikler
16. februar 2021