Troværdighedsanalysen 2023:
Her er årets højdespringere

Nyhed
5. oktober 2023
Landmænd og omsorgsarbejdere er højdespringerne i Radius’ årlige analyse af 27 faggruppers troværdighed. Det er i høj grad samfundsdebattens fokus på klimaløsninger og unges trivsel, der spiller ind, forklarer Nicolaj Taudorf Andersen, Radius CPH’s stifter og CEO.

Siden sidste år er landmændenes troværdighed steget mere end nogen anden faggruppes.

Det viser Radius’ 15. årlige troværdighedsanalyse, hvor et repræsentativt udsnit af danskerne har vurderet 27 faggruppers troværdighed.

”Landmændenes højdespring tyder på, at danskerne har lagt mærke til de mange historier om konkret, grøn handling ude på gårdene. Det får landmændene anerkendelse for. Og den har de meget brug for, når politikerne det kommende år skal beslutte, hvordan CO2-afgiften på landbruget konkret skal skrues sammen,” siger Nicolaj Taudorf Andersen, Radius’ stifter og CEO.

I undersøgelsen er danskerne blevet bedt om at vurdere faggruppernes troværdighed på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er meget lav troværdighed, og 5 er meget høj troværdighed. Her opnåede landmændene i år en troværdighedsscore på 3,44. Landmændene er dermed trådt et skridt op ad ranglisten, hvor de nu ligger på en 17. plads ud af 27 mulige.

Jordemødre, læger og sygeplejersker topper fortsat listen, hvor lægerne dog har overtaget sygeplejerskernes andenplads fra sidste år.

Historisk høj troværdighed til de varme hænder

Gennem hele troværdighedsanalysens levetid har danskerne vist stor tiltro til de faggrupper, der holder velfærdssamfundet kørende. Men i dette års analyse oplever særligt psykologer og pædagoger også øget troværdighed. Ligesom landmændene scorer de deres højeste gennemsnit i analysens historie.

Ifølge Nicolaj Taudorf Andersen ligger en del af forklaringen i, at børn og unges trivsel længe har haft mediernes bevågenhed – ligesom virksomheders klimaløsninger har.

”Den fortsatte stigning i danskernes tillid til psykologer og pædagoger kan ses i lyset af, hvor meget unges trivsel har fyldt i samfundsdebatten siden coronapandemien. Når tilliden til psykologer og pædagoger stiger, kan det være et tegn på, at danskerne sætter deres lid til og ønsker at støtte disse faggrupper, som gør deres bedste for at tage sig af vores børn og unge,” siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Psykologerne og pædagogernes troværdighedsscores er steget med henholdsvis 0,06 og 0,08 point og ligger derfor på 3,72 og 3,59. Mens psykologerne holder fast i listens niende plads, går pædagogerne tre pladser frem og indtager 11. pladsen.

Også advokater og tandlæger er steget sammenlignet med sidste års analyse.

Jordemødre i toppen – influencere i bunden
I modsatte ende af listen fastholder journalisterne deres 24. plads, på trods af at danskernes troværdighed til dem er steget en smule i forhold til sidste år.

I ranglistens absolutte bund fastholder bilforhandlere og politikere deres placeringer. De slutter dog over influencere, som for første gang er med på listen.

Download Troværdighedsanalysen 2023 her.

Download Troværdighedsanalysen 2022 her.

Download Troværdighedsanalysen 2021 her.

Om Troværdighedsanalysen

Troværdighedsanalysen er gennemført i perioden 21. august til 4. oktober 2023

2.000 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse via Norstats onlinepanel.

Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse.

Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Undersøgelsen inkluderer i år 27 faggrupper.

For yderligere information:

Nicolaj Taudorf Andersen
CEO og stifter af Radius
Tlf.: 3063 7313
Mail: na@radiuscph.dk

For spørgsmål til datamaterialet:

Tine Kyed
Analysechef i Radius
Tlf.: 2815 5896
Mail: tk@radiuscph.dk

Nyhed
5. oktober 2023